İhmal Ve İstismar


İhmal
İhmal; barınma, yeme-içme, eğitim, denetim, sevgi, tıbbi bakım gibi gereksinimlerin karșılanmaması ve yașa uygun olan bakımın verilmemesidir. Çocuğun kötüye kullanımının en yaygın șeklidir.
İhmal Göstergeleri;
Yalnız bırakma, tehlikelerden korumama
Sık sık kazaya uğrama
Uygun olmayan kișilerin bakımına bırakılma
Terkedilme, evden kovulma, eve kabul edilmeme
Eğitimin aksaması, tıbbi bakımının yerine getirilmemesi
Eksik ve kötü beslenmesi, pis ve bakımsız olması
Çocuğun konușmasına izin verilmemesi
Çocuğun küçük hatalarını bile ailesine söylemekten korkması
İletișimde güçlük, sevgi ve ilgi açlığı, madde kullanım vb.
İstismar
İstismar; Çocukların, bakımını yapan kimseler ve diğer yetișkinler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelișimlerini engelleyen ya da beden veya ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karșı karșıya bırakılmasıdır.
İstismar Türleri:
1) Fiziksel İstismar: Dövme, yanıklar, kesici travmalar, asfiksi(Nefes almasını engelleme),boğulma, zehirlenmeler, ısırılma. Uygulama Șekilleri Aletsiz Saldırılar: Tokat, yumruk, itip-kakma, tekme, sarsma ve çimdikleme gibi olayları kapsamaktadır. Aletli Saldırılar: Kullanan araçlar genellikle kemer, herhangi bir ev eșyası (telefon, tava vb...), hortum, sigara, ütü, sıcak su ve sıcak yiyeceklerdir.
2) Duygusal İstismar: Çocuğun gereksinim duyduğu ilgi ve sevgiden yoksun bırakılması ya da çocuğun duygu ve düșüncelerine ilișkin yetișkinlerin uygun olmayan tepkiler vererek çocuğun psikolojik hasara uğratılmasıdır. Tanımlanması en zor ancak en sık rastlanılan istismar türüdür. Reddetme, așağılama, umursamama, yıldırma, yoksun bırakma, davranıș bozuklukları sergilemesine göz yumma duygusal istismarın türleridir.
3) Ekonomik İstismar: Çocuğun gelișimini engelleyici, haklarını ihlal edici ișlerde ya da düșük ücretle, iș gücü olarak çalıșması veya çalıștırılması olarak tanımlanmaktadır.
4) Cinsel İstismar: Çocuğun, bir erișkin tarafından cinsel isteklerinin doyumu için kullanılması ya da kullanılmasına göz yumulmasıdır.
Çocuk kendisine yapılan cinsel istismarın nedenini ve boyutunu kavrayamayabilir, bu konuyu nasıl ifade edeceğini bilemeyebilir ya da kendisine inanmayacaklarını düșünebilir. Bu nedenlerle istismarı paylașmaya cesaret edemeyebilir. Kendisini baskı altında hisseden çocukta bir süre sonra birtakım belirtiler görülebilir.
EBEVEYNLERIN YAPMASI GEREKENLER
Her zaman çocuğunuzun nerede olduğunu bilin.
Her zaman kimlerle olduğunu ve ne zaman döneceğini bilin.
Çocuklarınız için zaman ayırın.
Çocuklarınıza șeker, para, pahalı hediyeler, filmler veya bilgisayar oyunları vererek onların sevgisini kazanmaya çalıșan kișilere karșı uyanık olun.
Çocuğunuza bakan kiși hakkında bilgi sahibi olun.
Çocuklarınızla "İyi Dokunuș" yani uygun olan dokunuș "Kötü Dokunuș" yani uygun olmayan dokunuș hakkında konușun.
Yanlıș olduğunu hissettikleri șeyleri ya da onları korkutan herhangi bir șeyi reddetme konusunda kendilerine güvenmeyi öğretin.
Çocuk istismarı hakkında güvenilir kaynaklardan bilgi toplayın.
Çocuklarınızla açık, güvenilir, iyi bir ilișki kurun. Her zaman onların korku ve endișelerini dikkatlice dinleyin.
Çocuğunuza anormal derecede ilgi gösteren birine karșı uyanık olun.
Çocuklarınızla sizin kontrolünüz dıșında temas kuran kișilere karșı uyanık olun.
VURGULANMASI GEREKEN MESAJLAR
Tanıdığın biri olsa bile, bir yere gitmeden ya da birinin arabasına binmeden önce her zaman ilk olarak ebeveynlerine sormalısın.
Tanıdığın biri olsa bile, birinden bir șey kabul etmeden önce her zaman ilk olarak ebeveynlerine veya güvendiğin bir yetișkine sormalısın.
Tek bașına oynamaya çıkma ve yanında kimse olmadan bir yere gitme.
Her zaman kendi adını, ev adresini, ailenin telefon numarasını ve ebeveynlerinin adını bilmelisin.
Biri sana dokunmaya çalıștığında ya da seni rahatsız edecek șekilde davrandığında doğru olan șey "Hayır!" demek ve o ortamdan uzaklașmaktır.
Korku, rahatsızlık ya da kafa karıșıklığı yașadığında mutlaka anne veya babanla paylaș.
Unutma ki "Hayır!" demenin hiçbir sakıncası yok.
Sen güvende olma hakkına sahipsin.



